Kapuzbaşı Master Planımız neden yok? 2
















Aslında Kapuzbaşı Şelalelerini tek başına düşünmek doğru değil. Bu bölgeyi, hem Aladağlar Milli Parkı olarak ele almak hem de Yahyalı Bölgesinin Kayseri yöresine katkıda bulunacak doğal ve turistik değerleri olarak ele almak daha doğru olur.
Şöyle ki: Kapuzbaşı Şelalelerinin yer aldığı Aladağlar Milli Parkı, Kayseri, Adana ve Niğde illerimizin sınırları içinde kalan önemli bir değerdir. Bu sahanın 31.358 hektarı Kayseri ilinde, 11.702 hektarı Adana ilinde ve geriye kalan 11.464 hektarı ise Niğde ili hudutlarında kalmaktadır. Aladağlar Milli Parkının Kayseri hudutları içinde kalan bölümü neredeyse Niğde ve Adana illerinin üç katı bir büyüklüğe sahiptir. Ayrıca Aladağlar Milli Parkının içinde kalan ve turistik bir değer ifade eden Yedi Göller, Hacer Ormanı ve Kapuzbaşı Şelaleleri Kayseri hudutları içindedir. Öyleyse Kapuzbaşı Şelaleleri ve Aladağlar Milli Parkı ile ilgili olarak birinci derecede kafa yorması gerekenler Kayserililerdir. Kayseri, bu doğal ve turistik değerlerlerine sahip çıkmak zorundadır.
Bizim bir diğer bakış açımız ise Yahyalı bölgesine yönelik olmalıdır. Çünkü bu bölge tam bir şelaleler bölgesidir. Kapuzbaşı’nda bulunan yedi şelale dışında Yeşilköy ve Derebağ Şelaleri de turistik bir değer ifade etmektedir. Öyleyse Kapuzbaşı Master Planımızın içinde hem Yahyalı’daki diğer güzellikler ile hem de Aladağlar Milli Parkı da yer almalıdır.
Neler yapabiliriz?
Şimdi elimizde neler olduğuna bir bakalım.
İnsanlar buraları ziyaret etmek istediklerine göre bu bölge turistik bir değer haline nasıl getirilebilir?

Herkesin bildiği şeyleri sıralayalım: Başta yolların durumu gözden geçirilebilir. Konaklama tesisleri, otoparklar, duş ve tuvaletler, yemek yenecek mekanlar ile aydınlatma ihtiyacı hemen sayılabilecek şeylerdir. Lakin, özellikle bölgede yürüyüş (trekking) yapılacak parkurlar belirlenmelidir ve ona göre yatırımlar yapılmalıdır. Ayrıca rafting için Zamantı ırmağında parkur oluşturulmalı ve rafting sporunun süreklilik kazanması için gerekli altyapı oluşturulabilir. Aladağlar Milli Parkı, av ve yaban hayatı için önemli mekanlardan biri haline getirilebilir. Belirli yerlere gözetleme istasyonları, av hayvanları üretme istasyonları kurulabilir. Kapuzbaşı Şelalelerinden gece yararlanma imkanı yoktur maalesef. Halbuki, özellikle büyük şelalenin ve üç şelaleden oluşan takım şelalenin gece aydınlatılması yapılsa ortaya mükemmel bir seyir keyfi çıkacaktır. Bölgenin turizme olan katkısını sürekli kılmak için gece aydınlatılmasının mutlaka yapılması gerekmektedir. Ve bütün bunlarla birlikte yapılması gereken şey bol miktarda tanıtımdır. Çünkü, bilgi eksikliğini gidermek zorundayız. Kapuzbaşı Şelalelerinin hâlâ uluslar arası verilerde adının geçmiyor olması bizi bazı sıkıntılara sokmaktadır. Dünyanın ikinci büyük şelalesi, su debisi olarak ise dünyanın en büyüğü olan şelalemiz, maalesef uluslar arası literatürde adı bile geçmeyen bir durumundadır. Böyle olunca bizim burada yaptığımız çalışmalar daha ziyade ülke içi tanıtım faaliyetleri içine girmekte ve iç turizme yönelik olarak kalmaktadır. Bu şelalelerin mutlaka uluslar arası bazda bir belgeselinin hazırlanması için önayak olunmalıdır.
2003 yılında Kayseri Valiliği, Kayseri Gazeteciler Cemiyeti ve Yörük Türkmen Vakfı Kayseri Şubesinin ortaklaşa düzenlediği Aladağlarda Doğa Yürüyüşü’nü hatırlıyorum. Aladağlar Milli Parkı’nın ve Kapuzbaşı Şelalelerinin tanıtımında bu faaliyetin büyük faydası olmuştu. Çok sayıda yönetici, gazeteci ve doğa dostunun katıldığı yürüyüşte Aladağlarda yapılan gezi de 54.524 hektarlık devasa bir milli parkın büyüklüğünü keşfetmemizi sağlamıştı.

Aslen Yahyalılı olan Yörük Türkmen Vakfı Kayseri Şube Başkanı Ali Aydın Bey’in Kapuzbaşı Şelaleleri ve Aladağlar Milli Parkını tanıtmak amacıyla yıllardır sürdürdüğü gayret ise her türlü takdirin üzerindedir. Ali Aydın Bey’in bu güzel faaliyetlerine yıllardır ortak olmaya, kendisini desteklemeye devam ediyorum ve Kapuzbaşı’nı tanıtmak için yapılan çalışmalara katılarak elimden gelen gayreti gösteriyorum. Bu birlikteliğin güzel sonuçlarından birini daha en kısa zamanda göreceğinizi söyleyebilirim.

Yorumlar