Kayseri'de Yörükler ve Türkmenler (U-Ü Maddesi)


Ulu Bürüngüz Oymağı:


Bu Yörük oymağı bugün Bünyan ilçesinin Büyük Bürüngüz köyünde oturmaktadır. Hüseyin Cömert’e göre, Bürüngüz adı Oğuzların Büğdüz boyundan geliyor.[1] Özbekistan'da da bu isimle yerleşim yerleri tespit edilmiştir.


Uzunlu Oymağı:


Yahyalı Yörüklerinden olan oymak 16. yüzyılda Yahyalı kışlağında oturuyordu.1520 yılında 9 nefer oldukları anlaşılıyor.[2]


Üreğir / Yüreğir Oymağı:


Kayıtlarda bazen Üreğir şeklinde de geçen oymak, Oğuzların Yüreğir boyunun adını taşımaktadır. Yüreğir oymağı, 16. yüzyılda Karakaya nahiyesine bağlı Yüreğir köyünde oturmaktaydı.[1] Sümer, 16. yüzyılda bu köyde 31 hane vergi nüfusuna kayıtlı insan oturduğunu belirtmektedir.[2] Bugün de Güneşli bucağına bağlı Yüreğir köyü bulunmaktadır.


Üylük(?) Fakihli ve Bayram Hacılı Oymağı:


Oturak Kızıklı oymaklarından olan oba 16. yüzyılda Irmak Kenarı nahiyesinde Ağcain mezraında meskundu. Daha sonra Akaya, Üylük, Kavak Hasan ve Hanviran mezralarına yerleştiler. (1520) Oymağın tasarrufunda Karayusuf, Demirciviranı, Ağcaöyükviran, Taş Aktekir mezraları vardı. Adını Eylük (Üylük) Fakih isimli boy beyinden alan oymak, 1584 yılında Kızılca İn köyünde 58 hane, Ağcakaya köyünde 11 hane gösterilmiştir. Bayram Hacılı oymağı ile birlikte yaşayan oymak, Akaya köyünde 1584’te 126 haneye çıkmıştır. Ayrıca Zaviyecik, Aksenir, Söğütçük (Danakıran) Karkın, Kavak, Karayusuf, Demircili Viranı, Akazca ve Ovan mezralarını da tasarruflarında tutuyorlardı. Bu oymağa bağlı Göçeri Hacılu Kuştemir köyünde 17 hane nüfus bulunuyordu.[3] Bozatlı obalarına mensup olup Kızık boyundandırlar.

Yorumlar