Yörük Türkmen Vakfı Kayseri Şube Başkanı Ali Aydın'dan Nevruz Açıklaması

          21 Mart Nevruz Bayramı, Türk Dünyası ve Akraba Toplulukları dâhil Kuzey yarım kürede yaşayan halkların geleneksel olarak kutladığı, yeni yıl, baharın ilk günü olan doğanın, toprağın dirilişinin adıdır.
        Türk kültürüne hizmet etmek ve yaşatmak amacıyla kurulmuş olan Yörtürk Vakfımızda; Yörük ve Türkmenler yurdunun dağını taşını, kurdunu kuşunu severde hiç insanını ayrı tutar mı? Diyen Yunusça insanlığa kucak açan anlayışımızla bu bayramda, Kayseri’mizde Türk Cumhuriyetleri ve Akraba topluluklarından 29 Ülkeden gelen Erciyes Üniversitesindeki öğrenci kardeşlerimizle birlikte olacağız. Şehrimizde Talas Milli Eğitim Müdürlüğünün ve Türk Ocağının yapacağı Nevruz kutlamalarına katılarak tüm halkımızla birlikte Nevruz Bayramını kutlayacağız.

         Nevruz; Türklerin demir dağları eritip, Ergenekon’dan çıkışının kutlandığı gündür. Nevruz, Orta Asya’dan Anadolu’ya, Balkanlara, Avrupa’ya taşıyarak büyük medeniyetler kurmuş olan Türklerin öz bayramıdır. Bugün dünyanın neresinde Türk varsa orada Nevruz Bayramı kutlanır. Ateşler yakılır temizlenmek için, demirler dövülür işlenmek için, oyunlar oynanır yarışmak için kardeşçe bir arada.
Nevruz, Anadolu’muzda da geleneksel olarak kutlanıp gelmiştir. Ülkemizde, 21 Mart 1991 yılında Nevruz Bayramı olarak kabul edilmiştir. Bugün Anadolu’muzda yöresel olarak 21 Mart’a,  Mart dokuzu, Kardelen ayı, Nevruz ayı diye bilinir.
Bayramlar birliğin, beraberliğin ve sevginin çoğaldığı günlerdir. Tüm insanlığın ortak sevincidir bayramlar. Nevruz, paylaşmanın, dayanışmanın adıdır. Nevruz Gece ve gündüzün eşit olduğu gündür.  
Kayseri’li hemşerilerimizi şehrimizde yapılacak olan Nevruz kutlamalarına davet ediyoruz. Birliğin, beraberliğin ve barışın sembolü olan bu Nevruz Bayramında yine bir araya gelmek istiyoruz.  Huzur ve barışı üstün kılarak geçmişten gelen kültür değerlerimizi hep birlikte yaşatarak sahip çıkmalıyız. Nevruz Bayramınızı kutlar, saygılarımızı sunarız.
                                                                               20.Mart.2010

                                               YÖRTÜRK VAKFI KAYSERİ ŞUBE BAŞKANI
                                                                           Ali AYDIN

Yorumlar