Kırgız ve Özbek öğrenciler birlik çağrısı yaptılar

Kırgızistan'ın güneyindeki Oş ve Celalabad kentlerinde 11 Haziran da patlak veren etnik çatışmalar sonrasında çok sayıda can kaybı yaşandı. Bu duruma dünya sessiz kalırken Kayseri’de öğrenim gören Kırgız ve Özbek öğrenciler birlik çağrısı yaptılar.

Yörtürk vakfında yapılan toplantıya Kırgız ve Özbek öğrencilerin yanı sıra vakıf üyeleri de hazır bulundu. Yörtürk vakfı Başkanı Ali Aydın, Türk cumhuriyetlerinde yaşanan olumsuzların kendilerini bir hayli üzdüğünü söyleyerek Kırgızistan’da yaşananların benzeri Türkiye’de yaşatılmak isteniyor dedi. Buna izin verilmeyeceğini dile getiren Aydın bu çerçevede kurumların üzerlerine düşeni yapması gerektiğini vurguladı.

Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğu kulübü başkanı ve Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencisi Kırgızistanlı Marat Gaipov’da konuşmasına bir dörtlük ile başladı. Gaipov Asırlardır Kırgız halkı ile Özbek halkı kardeş kardeşe el ele birlik ve beraberlik içersinde yaşayarak gelen kardeş Müslüman halklarıdır.  Son zamanlarda bizim bul birlik beraberlik içersinde dünya arenasında boy göstermeye başlamamıza tahammül edemeyen karanlık güçler kendi karanlık amellerini bizim gençlerimize kardeş iki halkın gençlerine yaptırtmaya çalışıyorlar; ama bunu asla başaramayacaklar dedi.

Gaipov şöyle devam etti:  Orta Aysa da kardeşlik kökleri çok derinlere dayanan bul kardeş iki halkın birlik beraberliğini hiç kimse kendi kara amellerine alet edemeyecekleri gibi kardeşlerin arasına da nifak sokamayacaklardır.

Biz dışarıda eğitim almakta olan Kırgızistan gençleri yaşanan bu olaylardan dolayı üzüntü duymaktayız ve acilen olayların yatıştırılmasını durumun eski hale gelmesini istiyoruz. Bu olaylarda şehit olan kardeşlerimizin ailelerine Allahtan sabır diliyoruz ve üzüntülerini paylaşıyoruz. Şehitlere de Allahtan rahmet diliyor bu pis işlerini alet eden provokatörlere lanet ediyoruz.

Ayrıca medyada yer alan haberleri de takip ediyoruz ve bazı medyalarda ve haber muhabirlerinin verdikleri haberlerde sanki bu iki kardeş halk bir birine düşmanmış gibi ve Kırgızlar soykırım uyguluyor şeklinde verilen haberini üzülerek izliyoruz. Burada, yukarda da bahsettiğim gibi iki halkı bir birine düşürmeye çalışan provokatörlerin işlerine maalesef bazı medya kuruluşları da alet olmaktadır. Bizim medya kuruluşlarından ve habercilerinden özellikle de bu bölgelerle ilgili haber yapanlardan isteğimiz bu halkların bir birleriyle kardeşliğini vurgulayan ve bölücü provokatörlere uymamaları gerektiğini içeren haber yayınları yapması isteğinde olacaktık.

Tüm Kırgız Cumhuriyeti vatandaşlarımıza Türkiye’den selam söyleyerek, bu olayda şehit olan tüm vatandaşlarımızı saygıyla anıyoruz.

Yorumlar